in

5 curiozitati despre vise!

In fiecare noapte, fiecare dintre noi visam de mai multe ori. Chiar daca nu-ti mai amintesti nimic dimineata, este posibil sa fi visat chair si de 5 ori in 8 ore de somn. Nu toate sunt de aceeasi durata si nici de aceeasi intensitate, insa ele se produc si sunt de fapt mesaje pe care creierul tau ti le transmite in timp ce dormi.

Somnul este o activitate fara de care organismul nu poate trai. In timpul somnului corpul se odihneste, insa creierul lucreaza. Iar parte din ceea ce lucreaza se manifesta in vise fie ele placute sau, dimpotriva, infricosatoare.

Iata, deci, cateva dintre curiozitatile pe care poate nu le stiai despre vise:

1.Te poti reintoarce intr-un vis

Daca vreodata te trezesti dintr-un vis pe care ti-ai fi dorit sa-l “vezi cum se termina”, stiai ca te poti intoarce inapoi sa-l continui? Conform unor studii, se pare ca, daca nu te misti absolut deloc dupa ce te-ai trezit si reusesti sa adormi la loc, ai foarte mari sanse sa te intorci inapoi in vis.

Acelasi truc, cel de a sta nemiscat dupa ce te trezesti, functioneaza si pentru a-ti reaminti ce ai visat in noaptea din urma.

2. Persoanele nevazatoare viseaza

Desi prima data cand ne gandim la un vis ne gandim la imagini. De aceea si pare inexplicabil cum pot viza nevazatorii, mai ales cei care s-au nascut asa.

Ei bine, ei viseaza la fel de frecvent ca si noi ceilalti, insa visele lor se raporteaza la stari emotionale (fericire, tristete, teama etc.) precum si la celelalte simturi: miros, auz, pipait.

Daca au devenit nevazatori in timpul vietii, evident ca la toate acestea se adauga si imagini.

3. Visele te pot ajuta sa inveti

Dupa cum s-a descoperit, visele ajuta creierul in procesul de intelegere si de procesare a informatiilor precum si de rezolvare a problemelor.

De aceea, un pui de somn intre reprizele de invatat, poate fi un ajutor real in intelegerea materiei si in fixarea informatiilor acumulate.

4. Nu visezi decat ceea ce stii

In vis, creierul opereaza doar cu cunostintele deja acumulate. Chiar si lucrurile care par noi (peisaje noi, locuri pe unde nu ai mai fost) sunt de fapt alcatuite in vis din elemente pe care le cunosti si pe care le-ai vazut candva in viata reala.

La fel se intampla si cu persoanele care iti apar in vis si pe care nu le cunosti. Chipurile lor apartin de fapt unora ditnre miile de persoane pe care le-ai intalnit candva dar nu-ti mai amintesti.

5. Stimulii externi au influenta asupra viselor

Zgomotele, miscarile, mirosurile din lumea reala inconjuratoare locului in care dormim se transpun atat in starea noastra generala cat si in vis.

Nu de putine ori ni s-a intamplat sa ne trezim din cauza unui zgomot insa mai intai sa fi visat ceva in legatura cu zgomotul acela. Poate cel mai intalnit exemplu este acela ca daca ne striga cineva in lumea reala (ca sa ne trezeasca), sa ni se para mai intai ca suntem strigati in vis.

Tocmai de aceea somnul cel mai odihnitor este acela care se face in locuri cat mai linistite.

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa tinem legatura, nu uita sa ne dai un Like si pe pagina noastra de Facebook!

 

 

LINTEA e indicată în alimentaţie. Află ce efecte benefice are asupra organismului!

Eleganta chiar si la marimea XXL