in

Ceaşca de sănătate – Lavanda, planta care face minuni în 100 de boli!

În categoria plantelor aromatice, cu efecte curative remarcabile, un loc de seamă îl ocupă levănţica. Cu toate că este puţin cultivată şi valorificată terapeutic, s-a constatat că uleiurile esenţiale obţinute din inflorescenţele plantei sunt mult mai valoroase decât multe medicamente de sinteză.

Lavanda este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iar proprietăţile terapeutice ale uleiului eteric extras din flori au fost descoperite la începutul secolului al XX-lea.

„Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile . Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli”,precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Mii de tone de lavandă se folosesc pentru extragerea uleiului eteric prin distilare sau se usucă în camere bine aerisite. În compoziţia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Printre substanţele active ale lavandei se regăsesc substanţele amare, acidul acetic, taninul şi cineolul, substanţele minerale, care atribuie lavandei virtuţi vindecătoare pentru mai bine de 100 de boli.

Pulberea, eficientă pentru sistemul nervos

Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cauzate de situaţii tensionate, dar şi de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea. Praful obţinut se păstrează într-un borcan închis ermetic. Se administrează câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, după care se bea puţin ceai, iar cura durează 21 de zile.

Induce un somn odihnitor

În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Tinctura, leac pentru insomnia cronică

Insomnia cronică se tratează cu succes cu tinctura de lavandă. Leacul se poate prepara şi în casă din 100 g de flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile. Apoi, tinctura obţinută se toarnă în sticluţe care se închid ermetic şi se depozitează într-un loc întunecos. În acest caz se administrează câte 4 linguriţe pe zi (o linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă şi răcită) sau se foloseşte sub formă de comprese, aplicate pe tâmple în cazul persoanelor deprimate sau stresate.

De mare ajutor pentru ficat 

În decursul timpului, infuzia de levănţică şi-a dovedit o eficienţă remarcabilă în funcţionarea normală a ficatului şi a vezicii biliare.

Se administrează câte două căni de infuzie pe zi, iar licoarea ajută la eliminarea bilei. În acelaşi timp, se folosesc şi compresele. În acest caz, se prepară un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool cu care se stropeşte o pânză şi se aplică pe ficat un interval de 20 de zile pe lună. Totodată, aceste comprese sunt eficiente şi pentru calmarea colicilor abdominale şi a balonărilor.

Calmant pentru afecţiunile cardiace

Datorită proprietăţilor sedative, în afecţiunile cardiace este recomandat uleiul de lavandă. Se administrează seara, înainte de culcare, câte trei picături puse pe un cub de zahăr. În acelaşi timp, uleiul de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, pe toată lungimea acestuia.. Tratamentul normalizează funcţiile inimii şi nivelul hipertensiunii arteriale şi trebuie urmat 12 zile pe lună.

Ulei esenţial cu miere, leac pentru migrene

Este un lucru dovedit că uleiul esenţial de levănţică este unul dintre cele mai eficiente remedii la îndemână pentru combaterea migrenelor. Specialiştii recomandă ca la apariţia primelor simptome, persoanle care sunt chinuite de migrene să amestece două picături de ulei esenţial de levănţică cu o linguriţă de miere. În cazul în care migrenele sunt frecvente şi însoţesc starea de depresie este indicată o linguriţă de pulbere de levănţică pe care bolnvul trebuie s-o ţină sub limbă cinci minute, apoi s-o înghită cu ceai călduţ. Terapia se repetă de trei ori pe zi.

Sursa: Click

7 reguli in lupta cu celulita

20 de beneficii pe care le are uleiul de cocos asupra pielii si a parului!