in

Lucruri uimitoare despre bebeluși!

Bebelusul este un adevarat miracol inca din clipa in care prinde viata in corpul mamei.

Oricât de protectoare ar fi mamele, natura le-a depășit cu mult și a pregătit omul din stadiul de nou-născut pentru a face față vieții extrauterine.

Strănutul și sughițul nu sunt semne de alarmă

Dacă nu apar secreții nazale, tuse sau alte simptome de răceală, strănutul frecvent la bebeluși nu trebuie să sperie și să fie automat indicii că îi este frig. În acest fel el încearcă să elimine particulele străine care-i pătrund în năsuc.

Sughițul poate fi și el un semn de boală, a refluxului gastroesofagian de pildă, dar în mod normal apare ca urmare a excitării unui nerv care contractează diafragmul, mușchiul care separă toracele de abdomen, cu rol în respirație. De altfel,bebelușii sughiță chiar și în perioada intrauterină.

Info

Nou-născuții își recunosc mama după mirosul și vocea ei și se pot mișca pe pieptul ei pentru a se hrăni după naștere.

Le bate inima mai repede

Pentru că este mic, bebelușului îi bate inima mai repede decât a unui adult, care are în mod obișnuit un puls de 70-80 de bătăi pe minut. Prin accelerarea bătăilor inimii, toate mamiferele mici reușesc să-și mențintă lichidele din organism între limitele valorilor normale.

Inimile nou-născuților de 1-2 zile pulsează de circa 123-159 de ori pe minut. Pulsul normal scade pe măsură ce bebelușul crește. Astfel,pe la un an rata pulsului ajunge la circa 115 bătăi pe minut, iar pe la 3-4 ani, între 73 și 137 de bătăi pe minut. Mai mult,spre deosebire de adulți,care au o rată a respirației între 12 și 20 pe minut, la bebeluși aceasta este situată între 40 și 60 pe minut.

Nu trebuie tunși pentru îndesirea părului

În jurul vârstei de un an,firele de păr devin mai închise la culoare și-și schimbă textura în mod natural. De aceea nu este nevoie să fie tuns copilul mic odată ce a împlinit această vârstă.

Au ochii albaștri la naștere

Culoarea ochilor provine de la particulele de culoare ale irisului. Melanina, pigmentul închis la culoare al irisului care ar trebui să-i dea culoarea, nu este încă bine dezvoltat, de aici culoarea albastră a ochilor pe care o au bebelușii la naștere. Pe la vârsta de 6 luni sau cel târziu la un an, pigmentul este activat și ochii își schimbă culoarea, în funcție de moștenirea genetică.

Știai că…

…bebelușii își dublează greutatea după primele 5 luni?

Numără mai multe oase decât adulții

Dacă presupui că un adult are mai multe oase decât un pui de om,abia născut te înșeli. Un bebeluș are 270 de oase, spre deosebire de mama lui, care are 206. Explicația constă în faptul că, pe măsură ce avansează în vârstă, la copil unele oase se unesc. Este vorba despre cele din regiunea scalpului și de la nivelul coloanei vertebrale, care nu fuzionează în perioada intrauterină pentru a-i conferi copilului flexibilitate în timpul nașterii.

 

Sursa: Click

Mersul pe jos te ajută să slăbesti. Câți pași trebuie să faci zilnic?

Sfaturi pentru creşterea imunităţii copiilor în timpul iernii!